De Stichting Droog Design in Amsterdam (opgericht in 1993 door Renny Ramakers en Gijs Bakker) kondigde in 2019 een nieuw design tijdperk aan. De reden hiervoor is dat tijden veranderen, en het design in Nederland, maar ook elders in de wereld, een allesomvattend terrein is geworden dat zich niet meer specifiek richt op producten. Om het pand aan de Staalstraat in Amsterdam een nieuwe invulling te geven was curator/ontwerper Mieke Gerritzen aangesteld een bijzonder programma te realiseren. De geschiedenis die er aan het DROOG-label kleeft en wat het design anno 2019 betekende was een punt van discussie waar je eigenlijk niet omheen kunt vanuit zo’n plek met dat verleden.

De eerste helft van 2019 werd ingezet om met verschillende ontwerpers, kunstenaars, schrijvers, bedrijven, politici, ondernemers, denkers en publiek te kijken waar we nu staan met het design. Door discussie over het design uit te lokken wordt de DROOG locatie een plek voor opinie op het gebied van design in woord en beeld. De laatste twee maanden van 2019 zal tevens dienen als opmaat naar de introductie van Self-Design. De periode heeft zich gemanifesteerd via tentoonstellingen, publicaties, debatavonden en bijzondere events.

Is het design nog steeds een discipline, hoe allesbepalend is design geworden in de geësthetiseerde samenleving? Hoe heeft design de maatschappij beïnvloed? Is het nog wel een kunstvorm of is het puur een industrie? Hoe verhoudt het design zich tot de digitale media, en andere kunstdisciplines nu alle creatieve makers dezelfde softwarepaketten gebruiken om beeld te maken? Is het design slachtoffer van een automatiseringslag of juist niet?

The Image Society invites you to the exhibition on the future of design @Droog in Amsterdam:

October 9 - November 31, 2019
@DROOG , Staalstraat 7A/B, Amsterdam.
Open daily from 9 AM - 7 PM.

REPRODUTOPIA
Next Nature Network presents Reprodutopia, an interactive exhibition on the future of reproduction. New technologies will radically change the ways in which we have children, they will introduce new family forms, and alter our experience of sexuality and gender.

SPACE IS THE PLACE
Get lost in your desires and dreams on the Future. We live in a media vortex and space is nearby or already here. An installation on our human conditions. By Geoffrey Lillemon and Mieke Gerritzen. Thanks to: Ward Janssen, Melanie van Klaveren, Yara van Teefelen, Kazimir Lovink, and more.

Supported by: Stichting Droog en AFK, Amsterdam Fund for the Arts

AMSTERDAM DESIGN MANIFEST
Made in China, Designed in California, Criticised in Europe.

Design is een label dat overal opduikt. Maar als alles is voorbestemd om te worden vormgegeven, verdwijnt design in het niets. Nu design als discipline uiteen is gevallen maken we bij @droog de balans op. Dat design overal is valt toe te juichen. Producten, omgeving, diensten en services zijn op alle fronten verbeterd. Geoptimaliseerd keren ze terug in een verbeterde versie. De maatschappij verduurzaamt, ziet er beter uit en is gebruiksvriendelijker. De taak is volbracht. Op naar de volgende uitdaging voor de ambitieuze designer: de vormgeving van onszelf.

Om het manifest te lezen of de PDF te downloaden klik hier

Het Design Loket
Bij het Design Loket @Droog kun je een vraag stellen over design in de breedste zin van het woord. Vragen kunnen gaan over het plotseling opduiken van blauwe fietswielen in het straatbeeld of over de manier waarop een politieke partij zijn ideeën verbeeldt, hoe we naar Mars reizen, over de duurzaamheid van wat we eten of over de verbeteringen die we in ons lichaan kunnen aanbrengen. Vragen maken onderdeel uit van het onderzoek, worden opgenomen in de database en zo mogelijk later beantwoord. Het Loket is op werkdagen geopend van 14 tot 16 uur. Een loketmedewerker staat je graag te woord.

Murals
Niels Schrader heeft op de muren @Droog een interpretatie van het design manifest aangebracht.